MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai - Side Road

A holnap hangjai rovatban igyekszünk olyan feltörekvő zenekarok létezésére rávilágítani, akik mindenképp érdemesek arra, hogy felkerüljenek a zenei térképre, s a pályatársak is képet kapjanak róluk, illetve a véleményükről, ami a hazai zenei életet illeti.

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A Side Road 2011-ben alakult Veresegyházon. A zenekar magját Veres Rafi (billentyű), Boross Laci (gitár) és Németh Karesz (ének) alkotják, akikhez 2018. év elején – néhány tagcserét követően – Orosz Marci (dob) és Kádár László (basszusgitár) is csatlakozott.
A zenekar kezdetben csak feldolgozásokat játszott, de gyorsan megszületett az elhatározás egy igényes, saját zenei koncepció megalkotására, melyhez az alapot a tagok hasonló zenei „ízlése” adta. Első szerzeményeik a progresszív rock határait feszegették. A dalok megírásában nagy segítség volt Boross Laci zeneszerzői tapasztalata, akinek korábban már két instrumentális albuma is megjelent, illetve felkérésre több stúdió munkában is részt vett.
Az eltelt évek alatt a dalok egyre könnyedebbek, dallamosabbak lettek, de a „rockos” zenei vonal változatlanul megmaradt.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Minél nagyobb közönségnek tudjuk bemutatni a számainkat, fellépés vagy akár a média segítségével. Továbbá lemezeket szeretnénk kiadni…

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

A mai stílusokkal szemben mi egy modern hangzásvilágú, dallam centrikusabb vonalat képviselünk, megtartva a 80-90-es évek klasszikus rock elemeit.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Nem akarunk világsikert, csak azt szeretnénk, hogy picit ismertebbé váljunk, megismerjék a zenénket.
A mai magyar zeneipar az egyszerűség fele hajlik, és központi elemként a pénz jelenik meg. Mi ezen szeretnénk változtatni, vissza szeretnénk hozni a tartalmasabb, minőségi zenét, ugyanis a zenekar nagy része abban a korban van, amikor nem a profit szerzés az elsődleges cél, hanem inkább hogy jól érezzük magunkat.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Negatív trend, mint ahogy előbb említettük a zeneiség hiánya. Manapság bárki zenélhet, aki ismer zenei programokat, és különféle zenekészítő szoftverek segítségével könnyedén összerakhat egy komplett számot.
Pozitív trend például a média által nem ismert zenei élet aktív, főleg Budapesten, és igény is van rá.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Véleményünk szerint a mai zeneiparban az, aki a rivaldafényben van meg tud élni egy ideig, viszont a magyar viszonylatot tekintve a hosszútávon sikeresen működő zenekarok mind a 70-80-as években alakultak, és a mai napig a régi slágereket nyomják.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Azt gondoljuk régen azért voltak ismertebbek a zenekarok, mert az akkori rendszer ellen lázadtak, ugyanis a zenén kívül nem volt más eszköz a kezükben, és pont emiatt sokkal nagyobb tömegeket tudtak megmozgatni.
Manapság mondhatni túltelítődött a piac, ezáltal nincs akkora tekintélye egy-egy jó zenésznek.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nincs

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

A tehetségkutatók egy jó megmutatkozási lehetőséget kínálnak, azonban az az észrevételünk, hogy nem az igazán jó, eredeti, és progresszív indulók kerülnek ki győztesként, hanem azok, akiket könnyebben el lehet adni.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Nagyon sok jó, tehetséges fiatal zenész van manapság, viszont véleményünk szerint az a tűz, és kitartás kevésben van benne, hogy igazán maradandót alkossanak.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Azt gondoljuk, hogy Magyarországon elég nagy a fesztivál élet, és egyre inkább előtérbe kerülnek az élő zenés produkciók.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Tapasztalatszerzés céljából jók a klubkoncertek, viszont az áttöréshez kevés, mivel általában egy ilyen rendezvényen a fellépő zenekarok hozzátartozói vesznek részt, és ezért autonóm közönséget nehezen lehet kialakítani.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Véleményünk szerint az lendítene, ha a kezdő zenészek több olyan elismert, nagy tudású tanártól tanulnának, akik tudják mitől is lesz jó a jó zene.

https://www.youtube.com/channel/UCfVcdEypkggmYLpZRbgrrdg

Köszönjük a beszélgetést


2020. március 11. 10:44

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA