MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Mercury

Folytatjuk a megkezdett hagyományt, s az immáron tizedik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2017-2018. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Mercury zenekarral folytatjuk, ők az I. Vajdasági Könnyűzenei tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

A Mercury zenekar 2014-ben alakult a vajdasági Szenttamáson, jelenlegi felállásában 2016 nyara óta működik. A banda tagjai: Tóth Dávid (ének, gitár), Tóth Edvárd (basszusgitár, vokál), Kraszulyák Zalán (gitár), Kiss Sebestyén (billentyűk, vokál) és Berecz Szilárd (dobok). A jelenlegi felállás kialakulása után kezdtünk el saját dalokat írni. Szerzeményeink a heavy metal stílusjegyeit tükrözik, érezhető blues-os és hard rock-os hatásokkal.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Zenekarunk megalakulását a hangszeres zene iránti megrögzött imádat, a közös zenélés nyújtotta pótolhatatlan élmény ihlette. Szövegeink eszmei háttereit a mindennapi élet, a jellemünket kiformáló élettapasztalatok biztosítják. Nem szeretnénk egy adott témakörre építeni a mondanivalónkat. Az élet annyira sokoldalú, időpocsékolás lenne egy síkban mozogni. Így a közönség, a mindennapi ember is könnyebben azonosulhat a dalainkkal.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi, mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Saját dalaink megírásánál a letisztultság, ösztönösség és a határozottság a cél. Fontos, hogy könnyen emészthető legyen a zenénk, nem egy szimfonikus zenekar a mienk. A mai zenészek egy része túlzásba viszi a progresszív zenei dallamok alkalmazását, ami az esetek legnagyobb részében unalmassá és élvezhetetlenné teszi a dalt. Szeretnénk elkerülni az öncélú virtuózkodást, az csak a zenész egóját táplálja.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

A 2018-as év kezdetén úgy döntött a zenekar, hogy minden időnket és energiánkat a saját dalok tökéletesítésére fordítjuk, annak érdekében, hogy őszig elkészítsük első stúdiófelvételünket. Vajdasági zenekarként sajnos még nem volt lehetőségünk az anyaországban koncertezni. Szeretnénk, ha a magyar közönség is megismerne minket, hisszük, hogy különleges zenei élményt tudunk nyújtani azoknak, akik ellátogatnak a koncertjeinkre. 

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

A zenei ipar állandó formálódásban van. A közönség ma már nem csak új album megjelenését és koncertek tömkelegét várja el egy zenekartól. Sok rajongó választja az internetet a koncerttermek helyett. Az internetes médiafelületek remek lehetőséget biztosítanak promóciós célokra. A videó-megosztó portálok követői éhezik az újabb és újabb koncertfelvételeket, riportokat, turnéfilmeket, hangszerbemutatókat, stb. Nagy hátránya ennek a trendnek az, hogy a zenész fogyasztói cikké válik, és ha nem tudja fenntartani a személye iránti érdeklődést, gyorsan „unalmassá” lesz és feledésbe merül.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Rendkívül nehéz küldetés, de nem lehetetlen. Követni kell a zeneipari trendeket, aktívan részt kell venni a zenekar menedzselésében, széleskörű kapcsolatrendszert kell kiépíteni a zenész kollégákkal, közös turnékat szervezni.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Rendkívül érdekes helyzet alakult ki mára a hangszeres világban. Az internetnek köszönhetően nagyon sok gyerek már egészen fiatal korában elképesztő hangszeres tudást sajátít el, azonban az igazán kreatív zenészek száma egyre kisebb. Régen sokkal nagyobb megbecsülésben részesültek a nagy zenészek mivel sokkal kreatívabbak voltak és nem létezett az internet ahol „kicsontozhatták” személyüket, zenéjüket, hangszeres tudásukat.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

A Subscribe zenekar rendkívül ígéretesnek tűnt, talán ha újra nekilendülnének, összejöhetne egy nemzetközi siker. Vörös Attila hihetetlen figura, ő képes lenne olyan zenekart összedobni, ami hatalmas sikereket érne el.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Az Öröm a Zene Tehetségkutatót egy remek programnak tartjuk. Ha megnézzük az előző évek győzteseit, gyorsan arra a megállapításra juthatunk, hogy az igazi tehetségeket keresik. Remek lehetőség áll a feltörekvő zenekarok előtt. Megismerhetik és kapcsolatot építhetnek azokkal az emberekkel, akik aktív szervezői a hazai könnyűzenei rendezvényeknek.
A kereskedelmi csatornákon futó tehetségkutatókról nincs túl jó véleményünk, az abban részt vevő fiatalokat kíméletlenül kihasználják annak érdekében, hogy a szervezők busás pénzeket keressenek. Az ott szerzett népszerűség gyorsan múló, hiszen legtöbbször nem is azok nyernek, akik igazán megérdemelnék.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Azt tapasztaljuk, hogy a Vajdaságban egyre kevesebb magyar rockzenekar létezik és alakul. Úgy érezzük mintha a mai tinédzserek lusták lennének arra, hogy megtanuljonak egy adott hangszeren játszani. Az biztos, hogy ma mindenki az azonnali sikerre vágyik, kevesekben van meg a kellő kitartás, eltökéltség és alázat a zenésszé váláshoz.

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Szerbiában nincs hagyománya a fesztiválok szervezésének, mindössze néhány ilyen rendezvény van az országban. Magyarországon már egészen más a helyzet. Rengeteg esemény, rengeteg fellépési lehetőség. A fesztiválok délutáni idősávjai remek bemutatkozási lehetőség a feltörekvő zenekaroknak. A tapasztalatlan fiatalok itt élőben találkozhatnak a hazai rockélet nagyágyúival, tanulhatnak, megmutathatják mire képesek.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Vajdasági zenekar lévén sajnos még nem volt lehetőségünk belekóstolni az anyaországi zenei klubéletbe, azonban ismerőseink által tudjuk, hogy remek lehetőségek állnak a fiatal zenekarok előtt. Sok klub létezik, melynek vezetői szívügyüknek tekintik a fiatal zenekarok felkarolását. Remek turnésorozatok szervezhetők.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Úgy látjuk, hogy Magyarország vezetői komoly törekvéseket folytatnak a feltörekvő zenekarok támogatására. A Cseh Tamás és a Hangfoglaló Programok tekintélyes támogatást adnak az arra érdemes zenekaroknak. Komoly eredmények fognak születni ebből néhány éven belül. 

Köszönjük a beszélgetést


2018. május 24. 15:50

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA