MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

A holnap hangjai – Butterbros

A tizenötödik sorozatához érkező ÖRÖM A ZENE Tehetségkutató 2022-2023. évadának döntőseit mutatjuk be a holnap hangjai rovatban. A sort a Butterbros zenekarral folytatjuk, ők a XIII. Sop-Rock Tehetségkutatón érdemelték ki az októberi döntőn való szereplés lehetőségét. 

Bemutatnátok röviden a zenekart?

Mi vagyunk a Butterbros, 2020 óta játszunk kategóriáktól és sallangoktól mentes rockzenét, gitár-basszus-dob trió felállásban. A gitárosunk a frontember, de mindenki más is énekel.

Van-e a zenekarnak kitűzött, megfogalmazott célja, vagy felvállalt üzenete?

Legfőbb kitűzött célunk egy unikálisabb rockzenei stílus létrehozása, és annak a hazai zeneiparba való beágyazása. Felvállalt üzenetünk talán az, hogy napjainkban is van értelme ebben a műfajban alkotni.

Véleményetek szerint a ti zenekarotok miben egyedi... mi az, ami különlegessé tesz benneteket?

Zeneileg nagyon sokféle irányból táplálkozunk, ami természetesen a számainkban is visszatükröződik. Emellett nagy figyelmet fordítunk a megjelenésre, mind a színpadon, mind a közösségi médiában.  Hiszünk benne, hogy ez az utcai ruhában fellépő zenei előadókhoz képest sokkal komplexebb és egyedibb élményt tud nyújtani a közönségünknek.

Milyen jövőt láttok magatok előtt, merre tendál a hazai zeneipar?

Reméljük, hogy ezzel amit csinálunk részt tudunk venni a magyar rockzenének egyfajta vérfrissítésében, fiatalosabbá, “kúlabbá” tételében.

Meg tudnátok nevezni pozitív, vagy negatív trendeket, amelyeket mostanában tapasztaltatok?

Pozitívum, hogy egyre több támogatásban részesül a magyar könnyűzene, ez nagy segítség a feltörekvő bandáknak. A fiatal zenekarok részéről pedig egész komoly fejlődés érzékelhető önmenedzselés terén az elmúlt évek alatt, egyre többen figyelnek oda a tudatos imidzs kialakítására, és az egyedi show élmény biztosítására koncerteken.

Szerintetek meg lehet élni ma a zenélésből?

Meg. A hogyan az más kérdés.

Mit gondoltok a zenészek hazai megítéléséről? Régen jobb volt a helyzet? Ha igen, szerintetek miért?

Régen talán kisebb volt a merítés, szűkebb volt a piac, úgyhogy kevesebb bandára oszlott el a fizetőképes közönség. Cserébe mind tudjuk, milyen volt a zeneipar helyzete a szocializmus alatt, ahhoz képest most sokkal könnyebb zenét írni/felvenni/kiadni/hallgatókhoz juttatni, az internetről nem is beszélve. Szóval most könnyebb csinálni, de nehezebb közönséget szerezni.

Van-e jelöltetek, hogy kiből lehet/lehet-e egyáltalán valakiből magyar világsztár?

Nincs konkrét jelöltünk, de szurkolunk mindenkinek! <3 Sok rendkívül profi és egyedi magyar zenekar és szólóelőadó van a hazai zenei színtéren, király lenne, ha közülük világszinten is befutna néhány.

Mi a véleményetek a tehetségkutatókról általában?

Páratlan kiugrási lehetőséget biztosítanak a zeneiparban kapcsolati tőkével alig rendelkező előadók számára is. Itt kivételes módon tényleg tehetség alapján kaphat az ember támogatást, nem feltétlenül gazdasági szempontok szerint, mint ahogy az általában jellemző a világban és így a zenei szférában is.

Mi a véleményetek a zenei utánpótlásról?

Sok ígéretes produkció van, lelkesek, tehetségesek és fiatalok, szurkolunk nekik (is).

Mi a véleményetek a fesztiválokról?

Sose játszottunk még fesztiválon, így nagyon vonz minket, hogy közelebbről megismerjük a világát, valamint, hogy olyan személyekhez is eljusson a zenénk, akik alapból lehet, hogy nem találkoznának velünk. Szuper, hogy rengeteg színvonalas hazai fesztivál van, talán egyedül a line-upok egysíkúsága az, amin érdemes lenne változtatni, lehetne jobban tematizálni őket zenei stílusok szerint.

Mi a véleményetek a zenei klubéletről?

Kizárólag fővárosi klubokban játszottunk eddigi pályafutásunk során, úgyhogy erről tudunk releváns véleményt megfogalmazni. Itt nagyon király, hogy sok feltörekvő underground zenekar és akár egy-egy pályakezdő rendezvényszervező is összetart, hogy egymást segítve taszajgathassa a másikat és magát a befutás felé. Így könnyebb egymás közönségéhez eljutni, és együtt lehet örülni az elért sikereknek.

Szerintetek mi lendíthetne a legnagyobbat a hazai könnyűzenei életen?

Ha több pénze lenne a mindennapi embernek, nagyobb hajlandóság lenne benne kultúrát fogyasztani.

Köszönjük a beszélgetést.


2023. október 6. 09:38

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA