MusicMedia

„Amíg a muzsika szól, a világ is sokkal szebb.”

76 formáció az Induló Előadói Alprogram meghallgatásán

A Hangfoglaló Program talán legismertebb, az induló előadókat támogató alprogramja az ötödik évadban is 20+1 feltörekvő formáció részére biztosít 2-2 millió forintos támogatást. A pályázók kiválasztásának második lépése az A38 Hajón szervezett élő meghallgatás volt. Az eredményhirdetés pedig november elejére várható.

Az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Induló Előadói Alprogramjára pályázó 309 formáció közül 76 előadó és zenekar bizonyíthatott október 12-15. között a hazai és a nemzetközi zenei színtéren egyaránt jártas zeneipari szakemberekből és zenészekből álló szakmai zsűri előtt, az A38 Hajó nagyszínpadán.

“A Hangfoglaló Program ötödik évadát kezdjük most ezzel az induló zenekari meghallgatással. A beérkezett pályázatokat az NKA Hangfoglaló Könnyűzene Támogató Program Kollégiuma szelekálta. A döntésük alapján 78 zenekar kerülhetett be az élő meghallgatásra, és mivel 2 formáció lemondta a szereplést, összesen76 előadót hallgattunk meg a négy nap alatt” – nyilatkozta Facsády Orsolya, a Hangfoglaló Programiroda képviseletében. A programkoordinátor kiemelte a zsűri szakmaiságát: “Nagyon nagy megtiszteltetés, hogy ez a 15 fős zsűri elvállalta a felkérést. Mondhatom, hogy a szakma krémje értékelte a zenekarokat.”

A zsűri idén is olyan zenészekből és zeneipari szakemberekből állt össze, akiket szakmai elismerés övez és akik számára kiemelten fontos a kezdő pályatársak támogatása. A döntnökök között ült például Bágyi Balázs jazz-dob előadóművész, a Magyar Jazz Szövetség elnöke, Vitáris Iván, az Ivan and the Parazol énekes-frontembere, Temesi Berci basszusgitáros, zenei rendező, Podlovics Péter, jelenleg többek között az Európa Kiadó, korábban a Quimby menedzsere, Süli András, a debreceni Campus Fesztivál programigazgatója, Molnár Csilla, korábban a Lángoló Gitárok zenei újságírója, jelenleg a Halott Pénz menedzsere, vagy épp Peremenczky Krisztina, a Universal Music Group ügyvezető igazgatója.

Előttük kellett bizonyítania a már említett 76 zenekarnak, akik négy napon keresztül félórás váltásban állhattak színpadra. A bírálóbizottság tagjai minden produkciót írásban értékeltek.

“Az volt a cél, hogy az egyébként nagyon változatos mezőnyből kiválasszunk 20 olyan zenekart, akik aztán meg tudják mutatni magukat a nagyvilágnak, és bennük van a potenciál, hogy néhány év múlva ők legyenek majd a jövő sztárjai” – tette hozzá Facsády Orsolya.

A meghallgatások alapján a zsűri négy különböző listát állított össze a Hangfoglaló Program Kollégiumának, amelynek tagjai jogosultak a végső döntés meghozására. A Kollégium két nappal a meghallgatás után ülésezett is, és az előzetes információk alapján húsz zenekar támogatása mellett döntött, akikhez a Budapest Music Expon rendezett Öröm a Zene tehetségkutató győztese csatlakozhat majd huszonegyedikként. Az eredményhirdetésre, azaz a támogatottak bemutatására november első napjaiban az A38 hajón kerülhet sor.


2018. október 25. 14:01

Minden jog fenntartva. 2024 - Instrument Reklám/MUSICMEDIA